26 Şubat 2015 Perşembe

PEYNİRLİ MISIR EKMEĞİ



2 sene önce çok güzel bir doğum günü hediyesi aldım. Boyut Yayınlarından çıkan bir yemek kitabı! Bu kitaptan ilk tarif Peynirli Mısır Ekmeği, pek güzel oldu, tam kahvaltılık birşey.

Normalde bir Karadeniz kızı olarak Mısır Ekmeğini en klasik hali ile bilirim ve severim. Fakat Karadenizde büyüyüp yetişmemiş bizim tatlarımıza aşina olmayanlar için klasik mısır ekmeği sert gelebilir. En doğalından en hasından mısır ekmeğinden çok daha yumuşak ve pofidik forma yakın bu tarif hepinizin beğeneceği cinsten. Tuzlu kek gibi oluyor.



MALZEMELER:
  • 155 gr  (1 + 1/4 cup) beyaz un
  • 2 adet yumurta
  • 250 ml. (1 cup) ayran
  • 80 ml. (1/3 cup) zeytinyağı
  • 1 çorba kaşığı şeker
  • 2 tatlı kaşığı kabartma tozu
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 110 gr. (3/4 cup) mısır unu
  • 60 gr. cheddar peyniri, rendelenmiş (ben kaşar peyniri kullanıyorum)
  • 1/3 demet maydanoz
  • 1 çay kaşığı kuru nane
  • 1 tutam kırmızı pul biber

YAPILIŞI:

20x10 cm veya benzer ölçülerde bir tepsiyi önceden yağlayıp bir kenara hazır edin ve fırını 180 dereceye ısıtın. Tepsinin yapıştırma riskine karşı benim yöntemim içine yağlı kağıt sermek oluyor genellikle.

Beyaz unu, şeker, kabartma tozu ve tuzu bir kapta karıştırın. Mısır ununu, yumurtaları, ayran, zeytinyağı, yeşillikler, rendelenmiş kaşar peyniri ve pul biberi bu karışımın üstüne ekleyip güzelce çırpın. Doğru yağlanmış tepsiye ve fırında 45 dk. pişirin.

Fırınınızın tipi pişirme süresini etkileyebilir. O yüzden lütfen arada kontrol edin. Ayrıca fırın kullanım kılavuzunuzdaki pişirme talimatlarınıza bakın. Yani yükseklik ayarı, alt üst ya da fanlı pişirme ayarları hakkında bilginiz olsun.

Bu ekmeği sabah kahvaltısında yaparsanız üstüne çırpılmış yumurtalı omlet  ile beraber nefis olur. En üstünü de taze fesleğen yaprakları ile süsleyebilirsiniz.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder