28 Mart 2015 Cumartesi

MUHALLEBİLİ ÇITIR KADAYIF


Hangisi daha doğru olur ismen bilemedim, Muhallebili Çıtır Kadayıf mı, Çıtır Kadayıflı Muhallebi mi? Çünkü bu tatlı öyle klasik kadayıf gibi şerbetli ve ağır değil,  mahallebi gibi sade de değil, bir kere çıtırtısı var, ceviz var, muhallebinin yumuşak ferahlığı var, tadı da hafif, yedikçe yersin yani ... Kalabalık konuk ağırlayacağınız zaman en güzel ikram.

Benim de favori tatlılarımdan biri, gerçi ilk defa yaptım ama nefis oldu, ben bunun daha versiyonlarını yaparım. Muhalebisine bazı aromalar katarak yeni tatlar elde etmek peşindeyim...





MALZEMELER:
  • 350 gr tel kadayıf
  • 4 yemek kaşığı tereyağ
  • 5 yemek kaşığı toz şeker
  • 1,5 su bardağı  iri çekilmiş ceviz
Muhallebisi:
  • 1 lt süt
  • 1 su bardağı toz şeker  
  • 4 yemek kaşığı un 
  • 3 yemek kaşığı mısır nişastası 
  • 1 paket vanilya ya da 1 çay kaşığı vanilya özütü 
  • 1 paket 200 ml. krema

YAPILIŞI:

Kadayıfları tavada kızartabilmek için küçük küçük kırmak gerek bunun için de kadayıfı buzlukta dondurmak en iyi yol, ondan sonra kolayca kırılacaktır. Kadayıfı önce 1-2 saat dondurun.Sonra çıkarıp üçük parçalara kırın.
Geniş bir tavaya tereyağını koyup eritin. Üzerine kadayıfları ve şekeri ekleyin, rengi hafif sararınca kırılmış cevizleri de koyun ve kısık ateşte karıştıra karıştıra kavurmaya devam edin. Bu arada kadayıfı yakmamaya özen gösterin. Güzel kahribar rengini aldı mı tamamdır kadayıf. Artık soğumaya bırakabilirsiniz.

Muhallebiyi yapmak için derin bir tencereye çiğ krema hariç tüm malzemeleri koyun ve güzelce karıştırın. Ben, un ve mısır nişastasının topaklaşmaması için bunları, önce az bir miktar süt ile iyice çırpıp ondan sonra sütün kalan kısmını koyuyorum tencereye. Bu tarifte yumurta sarısı da var ama ben koymadım. Siz zevkinize göre koyabilirsiniz.

Karıştırarak pişirin ki tencerenin dibine tutmasın muhallebi, kıvam alınca ocaktan indirin ve soğumaya bırakın. Muhallebi soğuğunca çiğ kremayı üzerine ekleyip mikserle homojen bir kıvam elde edene dek çırpın.

Evet şimdi bu güzellikleri bir araya getirme zamanı. Fotoğrafta gördüğünüz borcam bu tatlı için gayet yeterli ve şık bir kap. Önce kadayıfın yarısını kaba yerleştirin. Üzerine muhallebinin tamamını ekleyip en üste de kadayıfın kalan yarısını düzgünce serin. 

Büyük cam kapta hazırladığımı bir arkadaşımın evine giderken hediye olarak götürdüm. Azıcık malzemeden çalıp 2 küçük cam kaseye eşim için ayırca hazırlamıştım. Siz de daha az yapmak isterseniz malzemeleri yarıya düşürerek yapıp, kaselerde mini ikram olarak da sunabilirsiniz.

Bu tatlı serin serin yeniyor. Bu haliyle doğru buzdolabına, en az 1-2 saat soğumaya bırakın sonra afiyetle yiyin.



3 yorum:

  1. Yedigim en guzel tatli. Hafif saglikli . Cocuklar da cok sevdi.

    YanıtlaSil
  2. Kaç kere yaptım hatırlamıyorum ama farkettim ki hiç yorum yapmamışım. Canım sayende hem ruha hem bedene dokunan bir tatlı yaptım ve yapmaya devam ediyorum. Ben kendim, çocuklar,komşular çok seviyoruz emeğine sağlık.

    YanıtlaSil
  3. Çok sevindim, ne güzel, afiyet olsun! Mutlu sofralarda yensin, teşekkür ederim bu güzel yorum için 💕🙏🏻🌝

    YanıtlaSil